Żabie udka smażone.

Składniki:
- 72 żabie udka
- 20 dag masła
- 15 dag pszennej mąki
- 750 ml wytrawnego białego wina
- 50 ml jasnego piwa
- 40 ml śmietany
- 3 surowe żółtka
- 2 cytryny
- 4 szalotki
- 5 ząbków czosnku
- garść posiekanej natki
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Żabie udka włóż do garnka i polej piwem. Po 2 godzinach odcedź.
Mąkę wysyp na duży talerz, obtocz w niej udka.
W rondlu stop masło. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekane szalotki i czosnek, następnie włóż udka. Smaż 10 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu (udka nie powinny się przyrumienić). Przypraw do smaku solą i pieprzem, wlej białe wino. Duś jeszcze 10 minut na małym ogniu.
W tym czasie ubij widelcem śmietanę i żółtka, wlej do rondla z żabimi udkami, lekko wymieszaj. Kilka minut przed końcem duszenia dodaj jeszcze sok wyciśnięty z obu cytryn i posiekaną natkę.
Ułóż udka na talerzu i polej je sosem, w którym się gotowały. 
 

PS. Hau hauhauhau Harhushau
(tłum: Wszystkiego najlepszego Arhusy)